Prieel Hout

Bij de keuze van materiaal moet u prieel hout kiezen dat sterk, duurzaam en makkelijk te bewerken is zoals grenen of vuren. Kies hout dat gecertificeerd is door FSC of PEFC zodat u verzekerd bent van milieuvriendelijk hout uit ‘duurzame’ bossen. Prieel hout is een natuurproduct en u moet er altijd rekening mee houden dat hout ‘werkt’; het krimpt en zet uit. Geef hout dus die ruimte, anders kan het gaan splijten op de montagepunten. Op deze link kan je alles bijleren over hout als bouwmateriaal.

dak grote prieel

Geïmpregneerd prieel hout

Veelal is hout dat buiten gebruikt wordt geïmpregneerd. Hierdoor kunt u met de volgende ‘problemen’ geconfronteerd worden.

Blauwschimmel

Doordat geïmpregneerd hout vochtig is, kan het zijn dat er blauwschimmel ontstaat. Dit is geen probleem, zodra u uw prieel af heeft, kan het drogen en kunt u de schimmelplekken wegborstelen of licht schuren.

Volumeverandering

Als uw prieeltje af is en gaat drogen, kan het volume veranderen. Ook dit is geen probleem, maar misschien moet er hier en daar iets opnieuw afgesteld worden. Dit geldt met name bij ramen, deuren of andere bewegende delen.

Vlekken

Er kunnen wit- en groenachtige vlekken op het prieel hout ontstaan; dit zijn koperzouten die ontstaan doordat impregneringsmiddel zich mengt met houthars. Ze zullen langzaam oxideren en verdwijnen.